Nederlands

campus Rachelsmolen, a sense of belonging

identityleading conceptWorkWorkshop

De wereld verandert zo snel dat verandering de enige constante lijkt te zijn in alles wat we plannen, bedenken en doen. Het is onvoorstelbaar wat er de afgelopen decennia allemaal ontdekt en ontwikkeld is. Denk alleen maar aan de disruptieve technologieën die het leven ingrijpend veranderen, de sociale media en de impact die dat teweegbracht voor bijvoorbeeld het verkrijgen van kennis, de gezondheidszorg en het onderwijs. Er wordt wel gezegd dat de komende 50 jaar er meer in de wereld zal veranderen als in de afgelopen 500 jaar.  Maar met die veranderingen komen ook grote uitdagingen op ons af;  economische vernieuwing, global warming en het sociale isolement door sociale media. Zo zal elke verandering een reactie teweeg brengen waar we op moeten reageren of liever anticiperen. Één ding is zeker, we zullen in al onze plannen verandering als uitgangspunt moeten nemen en dat kan alleen in samenwerking met anderen. Maatschappelijke vraagstukken ontwikkelen zich op een complexe manier, waarbij alles met elkaar samenhangt. Solitair opereren kan nu en in de toekomst echt niet meer.

Constante vernieuwingen in techniek, producten, processen en diensten stellen steeds hogere eisen aan wat wij kunnen. De behoefte aan kennis en onderwijs verandert mee. 24/7 onderwijs volgen, een continue ‘toegang tot’ is vanzelfsprekend geworden. De nadruk ligt op onderzoeken, experimenteren, ervaringen delen en vaardigheden ontwikkelen naar individuele behoefte. Niet alleen veranderen de eisen die het bedrijfsleven aan studenten stelt voortdurend, het bedrijfsleven zelf wil ook dichter bij de bron van kennis en innovatie zitten. Het gaat om permanent leren, voor zowel studenten als professionals en docenten, vanuit thema’s en maatschappelijke vraagstukken die met de praktijk verbonden zijn en niet vanuit ingekaderde opleidingen. Waarbij de individualisering juist leidt tot veel verschillende vormen van samenwerken en cross-overs waarbij studenten met verschillende expertises samenwerken.

Al deze veranderingen stellen nieuwe eisen aan de student, maar de student en medewerker stellen op hun beurt weer nieuwe eisen aan hun werkomgeving en voorzieningen. Alles draait om een omgeving waarin leren wordt gestimuleerd en waar de basis wordt gelegd voor de ontwikkeling van talent. De vraag is welke rol de campus van de toekomst daarin heeft, hoe we kunnen inspelen op de constant veranderende ontwikkelingen in de maatschappij en wat de campus betekent voor de stad en regio Eindhoven. C-Roots ontwikkeld samen met programmateam  Rachelsmolen van Fontys de  visie en het leading concept van de campus in de toekomst.